Om arenan

Det här är Hovet

Klassiska Hovet var Stockholms första ishockeyarena och räknas som en av Sveriges mest anrika arenor. Den invigdes redan år 1955, då som öppen arena med namnet Johanneshovs Isstadion. 8 år senare tillkom det specialdesignade taket och 1989 fick arenan officiellt namnet Hovet.

Idag är Hovet hemmaborg för AIK Hockey och Djurgården Hockey och en populär multiarena som utöver hockey också används flitigt för konserter och företagsevenemang. Genom åren har storheter som Queen, Prince, Rihanna och Stevie Wonder gästat Hovet.

Hovet_Arenabild_natt_1x1
Hovet_Arenabild_dag

Fakta

Invigd: 4 november 1955
Arkitekt: Paul Hedqvist (ansvarig arkitekt), David Jawerth (takets konstruktör)

Hovet_Ehnemark, Jan

Kuriosa

Innan isstadion skulle invigas, anordnade Dagens Nyheter en tävling för att hitta ett namn på arenan. Bland många förslag fanns Frysängen, Kylskåpet, Tre Kronors Pärla och Äntligen (från en som tröttnat på att vänta på en hockeyarena).

Johanneshovs isstadion

Johanneshovs isstadion

Arenan fick till slut namnet Johanneshovs isstadion och 1989 döptes den officiellt om till Hovet (smeknamnet för Johanneshovs isstadion).

Hovet_hockey copy

Första hockeymatchen

…spelades vid invigningen – en landskamp mellan Sverige-Norge som Tre Kronor vann med 7-2. VM-turneringen på samma spelplats 8 år senare blev en stor sportslig och ekonomisk framgång som bidrog till att hockeyintresset exploderade i Sverige.

Hovet_Interior

Kapacitet sport

Ca 8 100.

Khalid_Hovet_SthlmLive_Hannola

Kapacitet konsert

Ca 9 000.

WOW-ögonblick

EM-final i boxning, 1957

Hovet har även använts till andra sporter än hockey. På bilden ser du boxningsringen där självaste Ingemar “Ingo” Johansson försvarade sin EM-titel genom en knockout i femte ronden mot Henry Cooper.
Fotograf: Jan Ehnemark

WOW-ögonblick

The Beatles, 1964

“Twist and shout”, “I want to hold your hand”, “Can´t buy me love”, “A hard day´s night”. För 8 kr kunde den svenska publiken uppleva bland annat dessa klassiker när The Beatles uppträdde med 4 konserter under två sommarkvällar.

WOW-ögonblick

Lauryn Hill, 2019

Det sena 90-talets mest inflytelserika album “The miseducation of Lauryn Hill” firade 20 år och en av vår tids största R&B/hiphop-stjärnor valde att jubilera på Hovet. En fullsatt arena fick bevittna hennes fortfarande osvikliga flyt mellan sylvass rap och stor soulsång.

WOW-ögonblick

ABBA, 1979

En av världens genom tiderna mest framgångsrika och älskade popgrupper fick hela Hovet att dansa. Det var ABBA:s sista arenaspelning i Sverige och ”…ovationer och klappklapp efter nästan varje låt.”, som det står i en tidningsrecension från då.
Foto: Anders Hanser