Det här är Hovet

Klassiska Hovet var Stockholms första ishockeyarena och räknas som en av Sveriges mest anrika arenor. Den invigdes redan år 1955, då som öppen arena med namnet Johanneshovs Isstadion. 8 år senare tillkom det specialdesignade taket och 1989 fick arenan officiellt namnet Hovet.

Idag är Hovet hemmaborg för AIK Hockey och Djurgården Hockey och en populär multiarena som utöver hockey också används flitigt för konserter och företagsevenemang. Genom åren har storheter som Queen, Prince, Rihanna och Stevie Wonder gästat Hovet.

Fakta

Invigd: 4 november 1955
Arkitekt: Paul Hedqvist (ansvarig arkitekt), David Jawerth (takets konstruktör)

Kuriosa

Innan isstadion skulle invigas, anordnade Dagens Nyheter en tävling för att hitta ett namn på arenan. Bland många förslag fanns Frysängen, Kylskåpet, Tre Kronors Pärla och Äntligen (från en som tröttnat på att vänta på en hockeyarena).

Johanneshovs isstadion

Arenan fick till slut namnet Johanneshovs isstadion och 1989 döptes den officiellt om till Hovet (smeknamnet för Johanneshovs isstadion).

Första hockeymatchen

…spelades vid invigningen – en landskamp mellan Sverige-Norge som Tre Kronor vann med 7-2. VM-turneringen på samma spelplats 8 år senare blev en stor sportslig och ekonomisk framgång som bidrog till att hockeyintresset exploderade i Sverige.

Kapacitet sport

Ca 8 100.

Kapacitet konsert

Ca 9 000.